«Το Μέλλον έρχεται από την αρχαία Ελλάδα» Διεθνές Συνέδριο 28-31 Αυγούστου στο Συνεδριακό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Περισσότεροι από 180 Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές υποστηρίζουν πως πολλές από τις απαντήσεις και τις αξίες που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος «γεννήθηκαν» στην αρχαία Ελλάδα.

Το σχετικό αίτημα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο τέθηκε από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου μετά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, την προηγούμενη Κυριακή 10 Ιουλίου και ο οποίος απεδέχθη επισήμως το αίτημα.

Η ειδοποιός διαφορά με τα τέσσερα διεθνή συνέδρια, που έχει οργανώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αρχαία Ολυμπία με το ίδιο γενικό αντικείμενο, έγκειται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα του, κυρίως όμως στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών επίδρασης της αρχαιοελληνικής σκέψης στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.
Ο εμπνευστής αυτής της μεγαλεπήβολης ιδέας και στόχου είναι η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς του ευ αγωνίζεσθαι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου μαζί με τον Στέφανο Παϊπέτη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Σταύρο Παπαμαρινόπουλου, επίσης καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών - πρόεδρο και αντιπρόεδρο του συνεδρίου αντίστοιχα.

Διεθνές κέντρο

Στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με αντικείμενο την παρουσίαση του εν λόγω Διεθνούς Συνεδρίου, η κα Κατερίνα Παναγοπούλου τόνισε την σημαντικότητα και την στήριξη της σε αυτό και παράλληλα εξήγγειλε και την ίδρυση "Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών".

Ο πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
"Τα προηγηθέντα συνέδρια (1997, 2001, 2002 και 2006) μας έπεισαν για την ανάγκη μιας διεπιστημονικής τουτέστιν ολιστικής μελέτης της αρχαίας Ελλάδας. Το άνοιγμα αυτό της οπτικής μας γωνίας και η ώσμωση των αρχαιολόγων με τους μηχανικούς, τους φιλολόγους, τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους της τέχνης, μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση της μεγάλης αλήθειας: ότι η άνθιση των επιστημών και των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα είχε τη ρίζα της στο σύστημα αξιών που αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο. Αν λοιπόν θέλουμε να ξανάρθει η άνοιξη, είναι πεπρωμένο μας να ξαναβρούμε τις αξίες μας",

Για το συνέδριο μίλησαν επίσης οι Καθηγ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος και Γιάννης Δελλής,ενώ το συντονισμό του πάνελ είχε η υπεύθυνη επικοινωνίας του συνεδρίου δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

Στη συνέχεια η κυρία Παναγοπούλου επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το συγκεκριμένο συνέδριο:"Είναι αίτημα των καιρών να βρούμε την κοινή αφετηρία όσων κανόνων, Θεσμών και Αξιών δημιούργησαν το περιβάλλον εντός του οποίου κατέστη εφικτή η Δημοκρατία, άρα και η διάχυση της Παιδείας, άρα και η προαγωγή των επιστημών, άρα και το υψηλότερο-ιστορικά καταγεγραμμένο- επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης. Αν λοιπόν η Ελληνική σκέψη και οι Αξίες μας κατάφεραν να οικοδομήσουν μία φορά το φαινομενικώς αδύνατο, μπορούν να το κάνουν ξανά. Υπό την προϋπόθεση της συντεταγμένης και επιστημονικά αποδεκτής, άρα εφαρμόσιμης στην πράξη, οργάνωσης γνώσεων και επιτευγμάτων που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων ή παραγνωρίστηκαν λόγω σκοπιμοτήτων. Είμαστε πεισμένοι ότι η Αρχαία Ελλάδα και τα επιτεύγματά της παρέχουν το σύνολο των λύσεων που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος".

Ακολούθως η κυρία Παναγοπούλου εξήγγειλε την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών: "Θέλω να σας ενημερώσω ότι, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσης Κέντρου Ελληνικών Επιστημών και Αξιών και συμβολικά θα ζητήσω την συνυπογραφή της πρωτοβουλίας από όλους τους Συνέδρους. Θα εργαστούμε μαζί, για να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο τα πορίσματα αυτού του συνεδρίου, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν. Θα έχει σκοπό να καταστήσει κοινωνούς των Ολυμπιακών Αξιών και των Ελληνικών Επιστημών και Αξιών τους νέους και τις νέες σε Οικουμενικό επίπεδο. Φιλοδοξούμε, μέσα από την πλατιά και ανοιχτή δράση μας, να προσφέρουμε στην Ελληνική Πολιτεία έναν πραγματικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανάδειξης της Οικουμενικής σημασίας της Πατρίδας μας."

Το συνέδριο

Οργανωτικός Φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και βασικός υποστηρικτής του η πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Επίσης, υποστηρίζουν το συνέδριο, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας της ΠΔΕ, οι Δήμοι Αρχαίας Ολύμπιας και Ήλιδας, καθώς και το ΕΒΕ Ηλείας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας κ.ά.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι οι Καθηγητές: Σ. Α. Παϊπέτης, Γ. Δελλής, Γ. Κοντογιώργης, Α. Κουνάδης, Π. Θέμελης, Β. Κωστόπουλος, Α. Σ. Παϊπέτης, M. Ceccarelli, Σ. Παπαμαρινόπουλος, Η. Μαριολάκος, Ε. Μικρογιαννάκης, A. I. Γ. Βαρδουλάκης, G.H. Vatistas, M. S. Dimitrijević, Χ. Σπυρίδης, Ξ. Μουσάς, Γ. Δάσιος, Θ. Κοτσιώλης, Α. Χατζής, M. Wright, P. Debertolis, T. Koetsier, Θ. Χόνδρος, Μ. Γδούτος, E. Θεοδοσίου, Λ. Kαραλή, Γ. Βαρουφάκης, Π. Νικολοπούλου -Σταμάτη και Α. Ευαγγέλου. Την Τοπική Επιτροπή απαρτίζουν ο Καθηγητής Β. Κωστόπουλος, Γ. Παναγιωτόπουλος (οργανωτικός & οικονομικός σύμβουλος), ο Επικ. Καθηγ. Α. Καράμπελας, ο Α. Καφαντάρης (δημοσιογράφος επιστήμων – συγγραφέας) και η Τ. Γιαννάρου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων - δημοσιογράφος).

Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν ανεξερεύνητο πακτωλό. Παράλληλα, ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός που επηρέασε και επηρεάζει αδιάλειπτα το πολιτισμικό status μετασχηματιζόμενος προοδευτικά να επιδράσει σ' όλη την γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα, με επίκεντρο τους νέους.

Πηγή: patrisnews.gr και cnn.gr