Ωμος

Ωμος

Ο ωμος αποτελείται από τέσσερις τένοντες και είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του σώματος. Όταν ο ωμος πονά, ο λόγος είναι κάποια διόγκωση, ρήξη ή φλεγμονή γύρω από τους τένοντες που μπορεί να δημιουργηθεί μετά από τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενη κίνηση του ώμου.


Συνήθως δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση. Ο πόνος αυτός είναι συχνός σε άτομα κάθε ηλικίας και μπορεί να εκδηλωθεί και απροειδοποίητα χωρίς προηγούμενο τραυματισμό ή καταπόνηση. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει γιατί ο ωμος πονά μετά από κλινική εξέταση.

Γιατί πονά ο ωμος;


Οι τένοντες στον ώμο περνούν κάτω από ένα οστικό τόξο. Όταν οι τένοντες παγιδευτούν εκεί συμπιέζονται και φλεγμαίνουν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται τενοντίτιδα στροφικού πετάλου.

Οι πιο συχνές αιτίες μπορεί να είναι:
• η φθορά που προκαλείται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει
• οι δραστηριότητες που απαιτούν χρήση του ώμου
• τυχόν ατυχήματα ή τραυματισμοί


Ωμος: ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις ?


• περιαρθρίτιδα: δημιουργείται στις αρθρώσεις γύρω από τον ώμο
• κατάγματα στη ζώνη του ώμου
• σύνδρομο παγωμένου ώμου: συμβαίνει όταν οι τένοντες και οι σύνδεσμοι στον ώμο γίνονται άκαμπτοι
• θυλακίτιδα: φλεγμονή ενός θύλακος
• εξάρθρωση ώμου
• φλεγμονή γειτονικών τενόντων

Τα συμπτώματα των παραπάνω παθήσεων είναι συνήθως κοινά. Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο και μειωμένο εύρος κίνησης. Για το λόγο αυτό πριν την εξέλιξη της ιατρικής και τη χρήση της αρθροσκόπησης και της μαγνητικής τομογραφίας, κάθε πάθηση στον ώμο χαρακτηριζόταν ως περιαρθρίτιδα ώμου.


Επίσκεψη στο γιατρό


Με την επίσκεψη στο γιατρό, εξακριβώνεται αν ο πόνος που νιώθει ο ασθενής επηρεάζει τον έναν ή και τους δύο ώμους, αν μετακινείται από την περιοχή του ώμου σε κάποια άλλη άρθρωση, σε ποιο σημείο ακριβώς ο ασθενής νιώθει τον πόνο, αν ο πόνος είναι ξαφνικός, ισχυρός, ή ήπιος.

Τι είναι η αρθρίτιδα ώμου;


Η αρθρίτιδα ώμου είναι συνήθως μη αναστρέψιμη και χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Συνήθως δεν υπάρχει σαφής αιτία εμφάνισής της, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει μετά από κάποιο τραυματισμό. Στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί αρθροσκοπικά.


Τι καλείται «παγωμένος ωμος»;


Ο παγωμένος ωμος είναι μία φλεγμονή που συμβαίνει στο εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου και παρατηρείται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών. Ο ωμος κινείται με δυσκολία. Ο πόνος είναι έντονος και ο ωμος συνεχίζει να πονά ακόμα και όταν δεν κινείται. Είναι μια πάθηση που συνεχίζει διαρκεί για αρκετά μεγάλο διάστημα και συχνά υποχωρεί σταδιακά.

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;


Το εξάρθρημα συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεφαλή του βραχιονίου απομακρύνεται εκτός της ωμογλήνης. Ανάλογα με τη θέση της εξαρθρωμένης κεφαλής, το εξάρθρημα χωρίζεται σε πρόσθιο, οπίσθιο και πολυκατευθυντικό.


Χειροπρακτική αντιμετώπιση


Ο χειροπράκτωρ κατά την πρώτη επίσκεψη, ζητά το πλήρες ιστορικό του ασθενή. Στη συνέχεια ψηλαφίζει την περιοχή που πάσχει και ενημερώνει τον ασθενή για το πρόβλημα και τον τρόπο που μπορεί να τον βοηθήσει. Με ειδικούς χειρισμούς κινητοποιεί την άρθρωση για να επαναφέρει το φυσιολογικό εύρος της κίνησης. Ο ωμος αποτελεί την πιο κινητή άρθρωση στο σώμα, τα προβλήματα που προκύπτουν όταν ο ωμος πονά συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρά. Η χειροπρακτική έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την αιτία του προβλήματος και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της πάθησης.

Tags: ωμος