Τενοντιτιδα

Τενοντιτιδα

Η ύπουλη φλεγμονή των αρθρώσεων!


Τενοντιτιδα ονομάζουμε την φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες, δηλαδή τους ιστούς που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παθήσεις της σύγχρονης εποχής και δεν κάνει διακρίσεις σε καμιά ηλικία και φύλο, αφού προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή (εργαζόμενοι γραφείου) ,όσο και τους αθλητές ή εργαζόμενους σε χειρονακτικές εργασίες.

Είτε είστε πολλές ώρες πάνω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, είτε αντιθέτως αγαπάτε το τένις ή τα μουσικά όργανα, οι αρθρώσεις σας σε διάφορα σημεία του σώματος επιβαρύνονται. Οι τένοντες γενικά έχουν υφή ιξώδη και ελαστική, είναι εκατοντάδες στο ανθρώπινο σώμα αλλά πολύ συγκεκριμένοι μπορούν να υποστούν βλάβη και να εμφανίσουν φλεγμονές.

Ο φυσιολογικός τένοντας στη θέση χαλάρωσης του, παρουσιάζεται εύπλαστος, όταν όμως ασκείται μια οποιαδήποτε δύναμη φόρτισης, γίνεται πιο σκληρός και άκαμπτος. Η ελαστικότητα και δύναμη του τένοντα είναι σημαντική, υπολογισμένη ως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη δύναμη που παράγεται από τον μυ. Ωστόσο οι αντοχές του δεν είναι απεριόριστες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Απευθυνόμενοι σε έναν Χειροπρακτωρ ή Οστεοπαθολογο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν απαιτείται κάποια χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσουμε την τενοντιτιδα, τα έξοδα νοσηλείας και αποθεραπείας είναι σημαντικώς μικρότερα, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν και εργάζονται κατά την διάρκεια της θεραπείας τους.


Τενοντιτιδα: ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ


Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα σημεία του σώματος που μπορούν να υποστούν τενοντιτιδα είναι τα εξής:
• Ώμοι: Οι λεγόμενοι στροφείς μύες του ώμου, ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό. Προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις περιστροφικές κινήσεις του. Όταν ασκηθεί μεγάλη δύναμη στον τένοντα τότε τραυματίζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή.Προσβάλλει ομάδες που ασκούν μεγαλύτερα επιβάρυνση σε αυτήν την περιοχή του σώματος όπως οι επαγγελματίες κολυμβητές, οι ελαιοχρωματιστές και άλλοι.
• Καρποί: αφορά όσους εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζουν πιάνο, κιθάρα ή άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών.
• Γόνατα: Συνδέει την επιγονατίδα με το οστό της κνήμης. Περιλαμβάνει μια μεγάλη κατηγορία αθλητών όπως ποδοσφαιριστές, δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αθλητές της άρσης βαρών, καθώς και όσους λανθασμένα σηκώνουν πολλά βάρη λόγω επαγγέλματος (μεταφορείς, λιμενεργάτες, εργάτες σε αποθήκες).
• Αγκώνες: Η τενοντιτιδα του αγκώνα ονομάζονται και επικονδυλίτιδα. Συνοδεύεται από έντονους πόνους στην έκταση του καρπού, το σήκωμα βαρών, ακόμη και σε μια τυπική σύσφιξη της γραθιάς μας. Οι αθλητές του τένις ταλαιπωρούνται πολύ συχνά από τενοντιτιδα αυτής της μορφής (το λεγόμενο tenniselbow), όπως και άτομα που ασχολούνται με έντονη χειρωνακτική εργασία σηκώνοντας βάρη. Σε δραστηριότητες όπου υπάρχει «τέντωμα» του αγκώνα, όπως το τέντωμα του χεριού για να πιάσουμε ένα αντικείμενο, ο πόνος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος.
• Ισχία: η τενοντιτιδα σε αυτή την περιοχή του σώματος «προτιμά» επίσης τους αθλητές και κυρίως όσους ασχολούνται με το μπάσκετ, τα άλματα, καθώς και τους δρομείς μικρών αποστάσεων.

Τενοντιτιδα: ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ


Παρατηρώντας τις κατηγορίες τενοντίτιδας και τις κατηγορίες ατόμων που επηρεάζει, διαπιστώνουμε πως το σύνολο των αθλητών, κυρίως επαγγελματιών, ανήκουν στις πιο επισφαλείς ομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί η μυϊκή υπερλειτουργία είναι η κύρια αίτια για την τενοντιτιδα. Όταν κάποιος μυς ασκείται παραπάνω από τις δυνατότητές του, ο τένοντας κουράζεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή. Για παράδειγμα, τα άτομα που ξεκινούν για πρώτη φορά κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή αυξάνουν το επίπεδο έντασης των ασκήσεων τους, μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τένοντας αδυνατεί να προσαρμοστεί στο νέο επίπεδο δραστηριότητας με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονών.

Δεν είναι όμως μόνον οι υπερδραστήριοι άνθρωποι που μπορεί να προσβληθούν από κάποιας μορφής τεντοντιτιδα, αφού και η καθιστική ζωή – όχι υπό την έννοια της αδράνειας – μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πραγματοποιεί κάποιος που ασχολείται πολλές ώρες με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι αθλητές που επαναλαμβάνουν κάποιες ασκήσεις ρουτίνας και οι εργαζόμενοι στις χειρωνακτικές εργασίες είναι ευπαθείς ομάδες. Η ηλικία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται, συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου και χάνουν σταδιακά την ελαστικότητά και ευκινησία τους. Υψηλού κινδύνου είναι ακόμη εκείνοι που έχουν ιατρικό ιστορικό κάποιων χρόνιων ασθενειών όπως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ουρική ή ρευματοειδή αρθριτιδα, ερυθηματώδη λύκο και άλλα, κυρίως εκφυλιστικά νοσήματα. Άλλη αιτία είναι και κάποιοι τραυματισμοί σε αρθρώσεις του σώματος που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε ρήξη (σπάσιμο,σχίσιμο, καταράκωση) του τένοντα.


Τενοντιτιδα: ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ


Στα πρώτα στάδια όπου εμφανίζεται πόνος λόγω τενοντίτιδας, υπάρχουν κάποιες βοηθητικές δραστηριότητες που ο ασθενής μπορεί να κάνει από μόνος του. Η ξεκούραση, η εναπόθεση πάγου ή ψυκτικής κρέμας στις αρθρώσεις που πονούν ή έχουν πρηστεί πολλές φορές την ημέρα, κάποια παυσίπονα ή η εφαρμογή κάποιου ελαστικού επιδέσμου, μπορούν να δώσουν κάποια λύση στο πρόβλημα, μερικές φορές παροδική.

Ωστόσο, πολλοί πάσχοντες δεν παρουσιάζουν βελτίωση, ο πόνος δεν υποχωρεί ενώ μπορεί να εμφανίσουν μέχρι και πυρετό λόγω της φλεγμονής. Σε αυτές τις σπάνιες και σοβαρότερες περιπτώσεις, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος θα προβεί σε μια σειρά εξετάσεων όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία αλλά και κάποιες μικροβιολογικές που μπορεί να μας αποκαλύψουν κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο τομέας της χειροπρακτικής ως συνδυασμός, πρακτικής, επιστήμης αλλά και τέχνης, θα βοηθήσει καταλυτικά στην ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του αποκαθιστά κάθε λογής μυοσκελετικά προβλήματα του ανθρώπινου σώματος.
Η μέθοδος αυτή, στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων. Ο ρόλος του χειροπράκτορα ή οστεοπαθολόγου είναι να βοηθήσει στην επαναφορά και το κυριότερο, στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του τένοντα που έχει αποκατασταθεί. Περιορίζει τη φλεγμονή μετά από έναν αριθμό συνεδριών και εφαρμόζεται με κυκλικές διεισδυτικές πιέσεις των δαχτύλων σε ανακλαστικά σημεία του πόνου. Αποκαθιστά την κίνηση των αρθρώσεων, εξισορροπεί τις συνδεσμικές τάσεις του σώματος, με μια σειρά από συνεδρίες. Παράλληλα ο χειροπράκτωρ μπορεί να προβεί σε μια σειρά έλξεων, διαθερμιών και υπερήχων.

Σε περιπτώσεις απλού και περιστασιακού μυϊκού σπασμού από τενοντιτιδα, μερικές συνεδρίες πιθανόν και λίγες ασκήσεις στο σπίτι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών συμπτωμάτων, ίσως χρειαστεί να παραταθεί ο χρόνος θεραπείας. Τέλος, σε ορισμένες βαριές και μη αναστρέψιμες περιπτώσεις, επιτυγχάνεται μόνο μερική ανακούφιση των συμπτωμάτων και για αυτόν τον λόγο χρειάζονται μια σειρά από επισκέψεις που θα δώσουν την λύση.

Μία πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα για να αντιμετωπιστεί η τενοντιτιδα είναι και ο βελονισμός, ο οποίος έχει δεχθεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Χρησιμοποιείται ευρέως από χειροπρακτικούς , φυσίατρους και φυσικοθεραπευτές για την αντιμετώπιση τενοντίτιδων σε αθλητές. Βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε σαφώς καθορισμένα σημεία του δέρματος και βοηθά να υποχωρήσουν αισθητά, αλλά και να εξαλειφθούν η φλεγμονή και ο πόνος. Εφαρμόζεται στο σημείο του μέγιστου πόνου γύρω από αυτό, αλλά και σε απομακρυσμένα αντανακλαστικά σημεία. Ενδεικτικά, για την τενοντιτιδα στον ώμο, τοποθετούνται βελόνες τόσο στην περιοχή που πάσχει όσο και σε συγκεκριμένα σημεία της γάμπας.


ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ


Η τενοντιτιδα στα πρώτα στάδια μπορεί να προληφθεί. Με την κατάλληλη γυμναστική, έχουμε την δυνατότητα να δυναμώσουμε μυϊκά, υποβοηθώντας ταυτόχρονα τους τένοντες και τις αρθρώσεις μας ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Χρειάζεται βέβαια να ακολουθήσουμε μια ρουτίνα με ειδικές ασκήσεις που δεν θα είναι υπερβολικές σε ένταση και επαναλήψεις και οι οποίες θα συνοδεύονται πάντοτε από σωστή προετοιμασία, προθέρμανση και αποθεραπεία μετά το πέρας της γυμναστικής. Έτσι, μαζί με την ενδυνάμωση θα προετοιμάσουμε το σώμα για μια σωστή προπόνηση και θα αποτρέψουμε το όποιο «πιάσιμο» των τενόντων του σώματός μας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό στις ημερήσιες δραστηριότητές μας να ξεκουραζόμαστε και να εκτελούμε μια σειρά διατάσεων ρουτίνας. Επί παραδείγματι, κάποιος υπάλληλος γραφείου που ξοδεύει καθημερινά πολλές ώρες πάνω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, θα πρέπει να κάνει διαλείμματα. Μπορεί να σπρώχνει προς τα πίσω τις άκρες των δακτύλων του χεριού, τεντώνοντας έτσι όλη την περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι και τον αγκώνα, ανακουφίζοντάς τα.

Η τήρηση ενός διαιτολογίου που θα διατηρήσει το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι επίσης απαραίτητη, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπέρβαροι θα πρέπει οπωσδήποτε να χάσουν βάρος. Η τενοντιτιδα είναι μία πάθηση που συναντάται πολύ συχνά τόσο σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, όσο και σε αθλητές. Η αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τη βοήθεια του χειροπράκτορος δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης.

Tags: τενοντιτιδα