Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στα πόδια των αθλητών. Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικό κομμάτι της πελματιαίας περιτονίας, η οποία διατηρεί την καμάρα του ποδιού.


Πρακτικά είναι ανελαστική, και ανάλογα με το πόσο σφιχτή ή χαλαρή είναι το πόδι έχει υψηλή ή χαμηλή καμάρα.

Γιατί εμφανίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα;


Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να οφείλεται στην ορθοστασία και την καταπόνηση των ποδιών ιδίως στις περιπτώσεις που τα παπούτσια δεν υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού. Άτομα με κοιλοποδία (υψηλή καμάρα) ή με πλατυποδία (χαμηλή καμάρα) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Επίσης η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης ή και κάποιος τραυματισμός μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία πολύ συχνή αιτία πόνου στην πτέρνα. Ένα κομμάτι του πληθυσμού θα εμφανίσει αντίστοιχο πρόβλημα κάποια στιγμή στην περίοδο της ζωής του. Πιο συχνά προσβάλλονται οι γυναίκες.

Τι είναι η άκανθα;


Πολλές φορές στη διάρκεια του ακτινολογικού ελέγχου διαπιστώνεται η ύπαρξη της άκανθας. Η άκανθα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής της πελματιαίας απονεύρωσης που έχει υποτροπιάσει. Στην περιοχή που εμφανίζεται η φλεγμονή αρχίζει να σχηματίζεται ουλώδης ιστός στον οποίο εναποτίθενται άλατα. Οι εναποθέσεις αυτές οστεοποιούνται πλήρως. Η άκανθα προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή και πόνο όταν ο ασθενής είναι όρθιος, ή τρέχει.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα?


Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο κάτω και πρόσθιο μέρος της πτέρνας. Ο πόνος εντοπίζεται στο κέντρο της πτέρνας ή στην εσωτερική πλευρά του οστού της. Ο ασθενής δυσκολεύεται στα πρώτα βήματα που κάνει το πρωί και παραπονιέται για έντονο πόνο. Μόλις το πόδι ζεσταθεί ο πόνος μετριάζεται. Όσο ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του χωρίς να λάβει θεραπεία, ο πόνος γίνεται εντονότερος.


Τι μπορεί να κάνει το άτομο που πάσχει;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής είναι να μειώσει την απόσταση που βαδίζει ή τρέχει για κάποιο διάστημα. Όταν ένα άτομο έχει υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή καμάρα είναι κάλο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γιατί πιθανόν να χρειαστεί πέλματα τα οποία τοποθετούνται στα παπούτσια και μειώνουν την πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος. Στην περίπτωση που το άτομο είναι υπέρβαρο, χάνοντας βάρος θα χαλαρώσει τον πόνο που εντοπίζεται στην πτέρνα.


Ποια η θεραπεία;

Η ξεκούραση και η παύση κάθε αθλητικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική μέχρι ο πόνος να αρχίσει να υποχωρεί. Τα κρύα επιθέματα και η χρήση νάρθηκα τις βραδινές ώρες θα βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση του πόνου. Η χειροπρακτική μπορεί να συμβάλλει θετικά μέσω της εφαρμογής ειδικών μαλάξεων ώστε να μειωθεί η σύσπαση στην απονεύρωση και η τάση τους μύες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με πελματιαία απονευρωσίτιδα θεραπεύονται εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει κατάλληλη θεραπεία για μερικούς μήνες. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με τη συντηρητική αγωγή, η χειρουργική θεραπεία είναι ο εναπομείναν τρόπος αντιμετώπισής της.
Tags: πελματιαια, απονευρωσιτιδα