Κηλη

Κηλη

Αρχικώς πολεμήστε την μακριά από το νυστέρι του χειρουργού!


Η κηλη είναι μία ιδιαιτέρως συχνή και δυσάρεστη κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για την προβολή ενός οργάνου μέσω από το τοίχωμα της κοιλότητας με αποτέλεσμα να το περικλείει και περιορίζει.


Συμβαίνει σε ευάλωτα σημεία του τοιχώματος και προμηνύει μια επερχόμενη «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτοναίων στο σημείο αυτό. Έχει δε ως αποτέλεσμα την προς τα έξω προβολή του σπλάχνου. Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολαμπορεί να αντιμετωπιστεί. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν διορθώνεται – ανατάσσεται τότε μιλάμε για περιεσφιγμένη κηλη.


Με απλά λόγια, η λέξη κηλη σημαίνει ρήξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο ή έστω δυσφορία, ωστόσο όλα τα είδη κήλης δεν προκαλούν ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα. Πως μπορούμε όμως αναίμακτα, χωρίς περιττές χρήσεις φαρμάκων και με όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικούς τρόπους να την αντιμετωπίσουμε; Η λύση έρχεται μέσα από την επιστήμη της Οστεοπαθολογίας και τη Χειροπρακτικής.


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ


Πρέπει να τονίσουμε εξ’ αρχής ότι κανένα είδος κήλης δεν «διορθώνεται» από μόνο του και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Για ευκολότερη κατανόηση, υπάρχουν τρεις κατηγορίες κήλης:
• Ανατασσόμενη: όταν η κηλη βγαίνει και μπαίνει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει παροδικές ενοχλήσεις. Συνήθως δεν επείγει η θεραπεία τους αλλά όπως έχουμε πει, καμιά κηλη δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζεται. Άλλωστε, μπορεί να γίνει μη ανατασσόμενη ή ακόμα και περισφιγμένη, αν για οποιονδήποτε λόγο επιβαρυνθεί το σημείο όπου έχει εμφανιστεί κηλη.
• Mη ανατασσόμενη: Όταν η κηλη προβάλλει συνέχεια. Κλινικά, αυτό σημαίνει πως έχει εγκλωβιστεί στο σημείο από το οποίο έχει βγει, με συνέπεια να είναι πιό ενοχλητική και να προκαλεί πόνο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γίνει άμεσα επέμβαση ώστε να προληφθεί η περίσφιξη.
• Περισφιγμένη: Όταν η μη ανατασσόμενη κηλη προβάλλει έντονα προς τα έξω, έχει σφηνώσει, δεν μετακινείται καθόλου και νιώθετε έντονο πόνο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να νεκρωθεί το όργανο που περιέχεται στην κηλη, αφού η πίεση δεν επιτρέπει την αιμάτωσή του. Είναι η μόνη περίπτωση επέμβασης κήλης που έχει την ένδειξη του κατ’επείγοντος περιστατικού (πρέπει να γίνει μέσα σε μερικές ώρες από τη στιγμή που ο πόνος αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα έντονος).

Τα κυριότερα είδη της είναι τα εξής:


• Διαφραγματοκήλη: Δημιουργείται όταν ένα τμήμα του στομάχου διαμέσου του διαφράγματος εισέρχεται στο θώρακα. Ανάλογα με το μέρος του στομάχου και τον τρόπο που αυτό ανεβαίνει προς το θώρακα, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ολισθαίνουσα, παραοισοφαγοκήλη και μικτή διαφραγματοκήλη.
• Ενδοκρανιακή: Προκαλείται όταν υπάρχει ακραία ενδοκρανιακή πίεση όπως από εγκεφαλικό οίδημα ή αιμορραγία. Αποτελεί πολύ σοβαρή κατηγορία αφού σε αυτήν, ο ασθενής χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα γιατί οι ενδοκρανιακές κηλες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του, ειδικά αν αφορούν την περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου.
• Δισκοκήλη: Εμφανίζεται όταν το «μαξιλάρι» που βρίσκεται μεταξύ του νωτιαίου σπονδύλου πιέζεται πέρα από την κανονική του θέση. Καθώς ο νωτιαίος δίσκος χάνει την ελαστικότητά του, μπορεί να προκαλέσει ρήξη σε ένα τμήμα του δίσκου της σπονδυλικής στήλης, ώστε να μην μπορεί να επανέλθει στα κανονικά του όρια.
• Κοιλιακή: είναι η πιο συχνή κηλη και συναντάται όταν ένα κοιλιακό όργανο ή ένας λιπώδης ιστός εξέχει μέσα από μια αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος, με αποτέλεσμα την δημιουργία εξογκώματος.
• Πρωκτική: Συμβαίνει όταν προεξέχει ιστός γύρω από την πρωκτική περιοχή.
• Βουβωνοκήλη: ονομάζουμε έτσι το μόρφωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, δηλαδή στο κάτω τμήμα της κοιλιάς (δεξί ή αριστερό πλάγιο). Υποκατηγορία της είναι η αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη όταν εμφανίζεται και δεξιά και αριστερά της βουβωνικής χώρας.
• Μηροκήλη: Είναι η πιο συχνή κηλη στις γυναίκες και εμφανίζεται στο ριζομήριο. Ο μηριαίος αυτός δακτύλιος είναι το άνοιγμα από το οποίο περνούν μύες, νεύρα και αγγεία από την κοιλία προς το μηρό.
• Επιγαστρική: Την παθαίνουμε από την εξασθένηση των μυών στο επιγάστριο και εμφανίζεται από το στέρνο έως τον ομφαλό. Περίπτωση που είναι πιο συνηθισμένη στην μέση ηλικία.
• Μετεγχειρητική: Μπορεί να εμφανιστεί σε εκείνο σημείο της κοιλίας, που έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση. Η ουλή από μια εγχείρηση, είναι μια εν δυνάμει ευαίσθητη περιοχή, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξασθενήσει οδηγώντας σε κήλη.

Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ


Υπάρχει και μια ιδιαίτερη κατηγορία βλαβών που σχετίζονται με το μηνίσκο και είναι εκφυλιστικές. Οι μηνίσκοι είναι δυο ινοχόνδρινες δομές του γόνατος που βρίσκονται μεταξύ των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων στο γόνατο. Στο κάθε γόνατο οι μηνίσκοι είναι δυο ο έσω και ο έξω μηνισκος.


Η λειτουργία τους είναι αυτή του να εξασφαλίζουν το απόλυτο ταίριασμα μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, την άμβλυνση και απορρόφηση μηχανικών επιδράσεων επί του γόνατος παίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στην άρθρωση του γόνατος και περιορίζουν τις υπερβολικές κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Ο κάθε μηνισκος αποτελείται από το σώμα, το πρόσθιο και το οπίσθιο κέρατο. Η επάνω επιφάνεια του μηνίσκου είναι κοίλη και η κάτω επίπεδη. Ο έξω μηνισκος είναι περισσότερο κινητός από τον εσω και αυτό συμβάλλει στον μικρότερο τραυματισμό του σε σχέση με τον εσω.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα βλάβης στο μηνίσκο, είναι η αρθριτιδα που εκτός από το να επηρεάζει την χόνδρινη επιφάνεια του γόνατος έχει αντίκτυπο και στους μηνίσκους άμεσα η έμμεσα προκαλώντας εκφύλιση των μηνίσκων. Ο ασθενής υποφέρει από πόνους στο έσω η έξω μεσάρθριο ανάλογα του μηνίσκου που έχει υποστεί βλάβη, αιμαρθρο η ύδραρθρο, ανάλογα με την ρηξη του μηνισκου, περιορισμός της κίνησης του γονάτου, ατροφία του τετρακέφαλου κ.ο.κ.


Κηλη: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ


Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια κηλη θα συμβεί, όταν το τμήμα που περιβάλει ένα όργανο δέχεται αυξημένη πίεση, αποδυναμώνοντας τα όριά του. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, η εγκυμοσύνη, η απότομη απώλεια βάρους παχυσαρκία, το Σύνδρομο Ehlers-Danlos, το Σύνδρομο Marfanη και σοβαρά νοσήματα όπως ο κοκίτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Άλλες αιτίες είναι η υψηλή ενδοκρανιακή πίεση, το σήκωμα υπερβολικού βάρους και η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη.

Τα συμπτώματα τη κήλης είναι κυρίως πόνος, καυσαλγία ιδιαίτερα στην αρχή της δημιουργίας της κήλης. Αργότερα, συνοδεύεται από την ξαφνική παρουσία ενός «μαλακού» όγκου στο σημείο εκείνο, το οποίο μεταβάλλεται με την κίνηση, κατάκλιση ή ακόμη και μετά από έναν επίμονο βήχα. Κάποιες φορές, όπως είπαμε και πιο πάνω, επανεισάγεται στο σώμα (ανατάσσεται). Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, αποτέλεσμα της αύξησης του μυϊκού ανοίγματος, με επακόλουθη μεγαλύτερη προβολή προς τα έξω του ενδοκοιλιακού σπλάχνου. Ομοίως στο μηνισκο, μπορεί να υπάρξει οξύς πόνος στο γόνατο, οίδημα στην άρθρωσή του, δυσκαμψία, υποχώρηση ή ακόμα και μπλοκάρισμα της άρθρωσης.
Τα συμπτώματα σε περιπτώσεις κήλης που συνοδεύεται από πόνους, διαγιγνώσκονται εύκολα, ωστόσο με κλινικές εξετάσεις απεικονιστικής φύσης όπως υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία βοηθούν στην συλλογή χρήσιμων συμπερασμάτων.


Κηλη: ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Πολλοί ασθενείς, εμφανίζονται διστακτικοί στην προοπτική να υποστούν κάποιες βαριές θεραπευτικές μεθόδους που περιλαμβάνουν βαριά, ακόμα και κορτιζονούχα φάρμακα ή πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές. Και είναι δεδομένο ότι χιλιάδες ασθενείς αναζητούν πιο φυσικούς αλλά και… αναίμακτους τρόπους για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις μιας κήλης η των αφόρητων πόνων του μηνίσκου…

Ο τομέας της Οστεοπαθολογίας και τη Χειροπρακτικής έρχεται να δώσει τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα. Πρόκειται για διαγνωστικές και θεραπευτικές επιστήμες που εστιάζουν στη συνολική σωματική υγεία, μέσω της αποκατάστασης του μυοσκελετικού συστήματος (αρθρώσεις και μύες κυρίως της σπονδυλικής στήλης), ελευθερώνοντας έτσι το νευρικό, το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα.

Υπάρχει μια τεράστια και αποτελεσματική γκάμα θεραπειών που ανακουφίζουν και θεραπεύουν το ανθρώπινο σώμα. Ο χειροπράκτωρ προετοιμάζει τους μύς μαλακώνοντάς τους ή ενδυναμώνοντας τους καταπόσον είναι απαραίτητο και εν συνεχεία προβαίνει σε μια σειρά από ανατάξεις με προσοχή, γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας και λεπτότητα. Οι χειρισμοί του χειροπράκτορος είναι, αντίθετα από ότι πολλοί πιστεύουν, λεπτοί, γρήγοροι, ίσως και ανώδυνοι.


Σε περιπτώσεις όπως στην κηλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, τα ποσοστά επιτυχίας είναι εντυπωσιακά. Πολύ ευεργετικές είναι και οι επιδράσεις της στην θεραπεία του μηνίσκου, όπου με την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στην περιοχή του γόνατος, αποφεύγεται η εκφύλιση τους. Ανά περιπτώσεις, μπορούμε να προβούμε σε διαθερμίες, έλξεις, υπέρηχους, υδροθεραπεία και σε ξηρά ανθρακούχα και οξυγονούχα λουτρά.


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Για την ενίσχυση της φυσικής ιαματικής δύναμης του οργανισμού, πρωταρχικός στόχος του ανθρώπου είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του. Είναι απαραίτητο οι καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πάσχοντες χρόνιου βήχα που επιβαρύνει ή ενθαρρύνει την εμφάνιση κήλης. Επίσης απαιτείται στους ασκούμενους σε επαγγέλματα χειρονακτικών εργασιών να αποφεύγουν ή να ελαττώνουν όσο είναι αυτό δυνατόν την άρση βαρέων αντικειμένων. Τέλος, τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, οφείλουν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους με άφθονα υγρά και νερό, φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ώστε να μην παρουσιάζουν τις καθημερινές και αντικειμενικές δυσκολίες πίεσης που ασκούν στο σώμα τους και που αποτελούν παράγοντες για να εμφανίσει κάποιος κηλη.

Tags: κηλη