Δισκοπαθεια

Δισκοπαθεια

Η δισκοπαθεια είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η σωματική εργασία, τραυματισμοί ή ατυχήματα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει κάποιος που έχει δισκοπαθεια είναι η οσφυλαγία,
και πόνοι που ξεκινούν από τους μηρούς και φτάνουν στις κνήμες ή και τα δάχτυλα των ποδιών.Σχεδόν όλα τα άτομα που έχουν παρουσιάσει δισκοπαθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν μεγάλη πιθανότητα να ταλαιπωρηθούν ξανά.


Μεγάλο μέρος των ασθενών παραπονούνται για μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στα πόδια τους. Οι πόνοι μπορεί να επιδεινωθούν από το βήχα ή την οδήγηση και μετά από ξεκούραση σταδιακά υποχωρούν. Το σημείο που εντοπίζεται ο πόνος εξαρτάται από το δίσκο που έχει υποστεί βλάβη και το νεύρο που πιέζεται. Γι’ αυτό το λόγο άλλοι ασθενείς παραπονούνται για πόνους στο ένα ή και στα δύο κάτω άκρα.

Στη δισκοπαθεια ο μεσοσπονδύλιος δίσκος προεξέχει και ασκεί πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Ανάμεσα στους σπόνδυλους είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, όταν ένας από αυτούς υποστεί κάποια βλάβη ή ρήξη, δημιουργείται μία δισκοκήλη. Με την πάροδο των χρόνων οι δίσκοι αδυνατίζουν και γίνονται πιο λεπτοί. Έτσι, είναι πιο εύκολο να υποστούν κάποια ρήξη, και λόγω της προβολής του κεντρικού πυρήνα του δίσκου προκαλείται πίεση στα νεύρα και πόνος.

Δισκοπαθεια: Πώς γίνεται η διάγνωση.


Μέσα από το ιστορικό του ασθενή και μετά από κλινική εξέταση μπορεί να γίνει η διάγνωση της δισκοπάθειας. Στη συνέχεια ο γιατρός θα αποφασίσει ποια εξέταση πρέπει να γίνει ώστε να επιβεβαιωθεί ποιος δίσκος έχει επηρεαστεί. Αυτό γίνεται είτε με αξονική, είτε με μαγνητική τομογραφία ή με μυελογράφημα. Το κομμάτι της διάγνωσης είναι πολύ σημαντικό για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Δισκοπαθεια: Πώς αντιμετωπίζεται;


Η δισκοπαθεια σε πρώτα στάδια αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και λήψη παυσίπονων. Η φυσικοθεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει ουσιαστικά. Οι ασθενείς είναι καλό να γνωρίζουν τις βασικές αρχές που προστατεύουν τη σπονδυλική στήλη. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε χειροπρακτική ή χειρουργική επέμβαση.
Δισκοπάθεια: Υπάρχει τρόπος πρόληψης;
Η σωστή στάση του σώματος όταν το άτομο κινείται ή κάνει κάποιες δραστηριότητες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της πρόληψης της δισκοπάθειας, αλλά και των πόνων της μέσης:
• Όταν το άτομο σκύβει ιδίως στην περίπτωση που θέλει να σηκώσει κάτι βαρύ, πρέπει να λυγίζει τα γόνατά του και να κρατά την πλάτη του ίσια.
• Η πλάτη πρέπει να παραμένει ίσια, ιδιαιτέρως όταν κάθεται ή στέκεται.
• Στην περίπτωση των γυναικών είναι καλό να αποφεύγονται τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
• Άτομα που πάσχουν από δισκοπαθεια όταν παραμένουν όρθιοι στην ίδια θέση για αρκετή ώρα προτείνεται να τοποθετούν το πόδι τους σε ένα σκαμνί. Όταν κάθονται για αρκετή ώρα είναι καλό να βάζουν τα πόδια τους σε ένα σκαμνί με τρόπο τέτοιο ώστε τα γόνατά του να είναι ψηλότερα από του γοφούς τους.
• Η τακτική άσκηση κατόπιν προθέρμανσης, οδηγεί σε ενδυνάμωση των μυών της κοιλιά και της πλάτης, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στη σπονδυλική στήλη.


Δισκοπαθεια και Χειροπρακτική

Με την επίσκεψη σε ένα χειροπράκτορα ο ασθενής θα δώσει το πλήρες ιστορικό του και θα υποβληθεί σε μία σειρά από ορθοπεδικά και νευρολογικά τεστ. Κατόπιν ο χειροπράκτης θα ψηλαφίσει τη μέση του ασθενή για να ανιχνεύσει τα σημεία στα οποία εντοπίζεται η πίεση. Με ειδικές διατάσεις και κατάλληλους χειρισμούς χαλαρώνει τους μύες και μέσω ανατάξεων στοχεύει όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και στη διόρθωση του προβλήματος. Φυσικά προτείνει και ασκήσεις που πρέπει να κάνει και μόνος του ασθενής που έχει δισκοπαθεια για να δυναμώσει τους μύες της σπονδυλικής του στήλης, για να μην χρειαστεί ξανά να τον επισκευθεί.
Tags: δισκοπαθεια