Δισκοκηλη

Δισκοκηλη

Δισκοκηλη ή κήλη δίσκου είναι η πάθηση που προκαλείται όταν ένας δίσκος υποστεί βλάβη. Οι δίσκοι είναι χόνδρινα μαξιλάρια που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους. Κάθε άνθρωπος έχει 7 αυχενικούς σπονδύλους, 12 θωρακικούς και 5 οσφυϊκούς σπονδύλους.

Οι σπόνδυλοι βρίσκονται ο ένας πάνω από τον άλλο και σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη. Οι δίσκοι αποτελούνται από ένα εξωτερικό κάλυμμα που προφυλάσσει τον πηκτοειδή πυρήνα, ένα παχύρρευστο υγρό.

Η δισκοκηλη είναι μία πάθηση της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία (πόνος στη μέση) και σε ισχιαλγία (πόνος που εντοπίζεται στα κάτω άκρα). Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή (έξοδο) του δίσκου μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα που δημιουργεί πίεση σε ένα η περισσότερα νεύρα. Η κήλη μπορεί να εντοπιστεί στη μέση, στον αυχένα ή στη θωρακική μοίρα. Στο μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών η δισκοκήλη εμφανίζεται στην οσφυϊκή χώρα και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εντοπίζεται στον αυχένα.

Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην δισκοπάθεια και την δισκοκηλη. Η δισκοπάθεια αφορά τη δομική ακεραιότητα του δίσκου, ενώ η δισκοκηλη είναι η εξώθηση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου

Σε ποια σημεία εντοπίζεται η δισκοκηλη και ποια τα πιο συνήθη συμπτώματα?

Η δισκοκηλη εκδηλώνεται με:
• Πόνο σε αυχένα και μέση
• Μούδιασμα στο χέρι, τον αυχένα, τον ώμο που υποδεικνύει δισκοκηλη στον αυχένα ή μούδιασμα σε γλουτούς, πέλματα, πόδια που υποδεικνύει δισκοκηλη στη μέση ή την πλάτη
• Έντονο και ξαφνικό πόνο ακόμη και μετά από φτάρνισμα, γέλιο ή βήχα
Σε ορισμένες περιπτώσεις η δισκοκηλη δεν προκαλεί πόνο και ενοχλήσεις γιατί η κήλη δεν έρχεται σε επαφή με κάποιο νεύρο. Το τυπικότερο παράδειγμα πόνου λόγω δισκοκήλης είναι η ισχιαλγία που εκδηλώνεται με πόνο από το γλουτό μέχρι χαμηλά στο πόδι. Σε σπανιότερα περιστατικά μπορεί να πιέζονται πολλά νευρά λόγω κήλης στην περιοχή της μέσης που προκαλεί αδυναμία και στα δύο πόδια και μούδιασμα ακόμη και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Ο γιατρός αφού λάβει το ιστορικό του ασθενή προχωρά σε κλινική εξέταση και ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία και αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα και ποιο είναι το μέγεθος της βλάβης, και θα αποκλείσουν άλλες παθήσεις με παραπλήσια συμπτώματα.

Πόσο σοβαρή πάθηση είναι η δισκοκηλη?


Σε αρκετά περιστατικά η δισκοκηλη αποκαθίσταται από μόνη της μετά από κάποιες εβδομάδες και κατόπιν ανάπαυσης. Σε σοβαρές περιπτώσεις που δε βελτιώνονται με ξεκούραση και φυσικοθεραπείες είναι απαραίτητη η οστεοπαθολογική, χειροπρακτική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Σε υπέρβαρους ασθενείς, πολύ σημαντικό είναι η απώλεια βάρους και η γυμναστική για τη βελτίωση του πόνου στη μέση.

Δισκοκηλη και Χειροπρακτική


Με την επίσκεψη στο χειροπράκτορα ο ασθενής δίνει το πλήρες ιστορικό του. Ο χειροπράκτης προχωρά σε ψηλάφηση σημείων της μέσης και συνεκτίμηση ολου του ιστορικού για να ανιχνεύσει προβλήματα στους σπονδύλους και άλλες αρθρώσεις. Μέσα από τη θεραπεία προσπαθεί να χαλαρώσει μύες που έχουν πιεστεί και μέσα από ανατάξεις να ανακουφίσει τον πόνο και να διορθώσει την αιτία του προβλήματος. Ο ασθενής με δισκοκηλη, λαμβάνει και μία σειρά ασκήσεων που μπορεί να κάνει μόνος του μετά που αποκατασταθεί η δομική λειτουργία , για την ενδυνάμωση των μυών της μέσης και αυχένος και για να μην επανέλθουν τα συμπτώματα.
Tags: δισκοκηλη