Διαστρεμμα

Διαστρεμμα

Ο εχθρός της Άθλησης!


Διαστρεμμα είναι η κάκωση που μπορεί να υποστεί μία άρθρωση. Οι αρθρώσεις του ανθρώπινου οργανισμού είναι πολλές και διάσπαρτες σε όλο το σώμα. Όταν αυτές υποστούν ρήξη ή κάκωση, καθίστανται ανίκανες να συγκρατήσουν σταθερή την άρθρωση.

Ως συνέπεια αυτού παραμορφώνεται η παθούσα περιοχή, χάνεται η κινητικότητά της ενώ τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ρήξη των αγγείων, προκαλώντας πρήξιμο και μελάνιασμα κοντά στα νεύρα όπως και ισχυρούς πόνους.

Τα πιο ευαίσθητα και ευπαθή σημεία του σώματος που μπορεί να υποστούν διαστρεμμα είναι ο αστράγαλος, οι αρθρώσεις των γονάτων, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών, ο αγκώνας και η σπονδυλικη στηλη. Οι στατιστικές κρύβουν κάποια εντυπωσιακά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. Θεωρείται λοιπόν ότι σε ποσοστό 100% έχει, ή πρόκειται να υποστεί κάποιο διαστρεμμα τουλάχιστον της ποδοκνημικής, ενώ στους μισούς από αυτούς θα συμβεί πάνω μια φορά!

Η θλαση διαφέρει από το διαστρεμμα γιατί αφορά ρήξεις των μυών. Γι’ αυτό και πολλές φορές της δίνουμε το όνομα «τράβηγμα» αφού συνήθως συμβαίνει όταν ο μυς δεν είναι αρκετά ευλύγιστος, αδυνατώντας να εκτελέσει μια κίνηση. Η πλειονότητα των θλάσεων σημειώνεται στο σημείο που ο μυς συναντά τον τένοντα, αν και μπορεί να σημειωθεί και στο κέντρο του μυός.

Πως μπορούμε όμως αναίμακτα χωρίς την ταλαιπωρία, το κόστος και το άγχος του χειρουργικού νυστεριού, να επαναφέρουμε τις αρθρώσεις μας σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας; Η Οστεοπαθολογία και Χειροπρακτική είναι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιστήμες που εστιάζουν στη συνολική σωματική υγεία, μέσω της αποκατάστασης του μυοσκελετικού συστήματος (αρθρώσεις και μύς), ελευθερώνοντας έτσι το κυκλοφορικό , το λεμφικό αλλά ιδιαιτέρως το νευρικό σύστημα του οργανισμού μας.

Ανάλογα με την κάκωση που έχουμε υποστεί, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε σε τρεις βαθμούς σοβαρότητας τα διαστρέμματα:


Το ελαφρύτερο, Πρώτου Βαθμού Διαστρεμμα, που πολλοί στην κοινή, μη ιατρική γλώσσα αποκαλούμε «γύρισμα», κατά το οποίο έχουμε διάταση των συνδέσμων και του θύλακος της άρθρωσης ή ρήξη κάποιων, όχι μεγάλων σε αριθμό, συνδεσμικών ινών. Δευτέρου Βαθμού Διαστρεμμα και μέσης βαρύτητας, όπου έχουμε μερική ρήξη των συνδέσμων και του θύλακος της άρθρωσης κατά 50% περίπου των συνδεσμικών ινών. Τέλος, στο Τρίτου Βαθμού Διαστρεμμα και βαρύ διάστρεμμα, έχουμε πλήρη ρήξη των συνδέσμων και του θύλακος της άρθρωσης.


Διαστρεμμα: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Θα πρέπει να σημειώσουμε αρχικά πως τα παιδιά μέχρι 8 – 10 ετών, κινδυνεύουν λιγότερο από τις μεγαλύτερες ηλικίες στο να υποστούν κάποιας μορφής διαστρεμμα για το λόγο ότι οι σύνδεσμοι τους είναι ελαστικοί. Ωστόσο είναι περισσότερο ευαίσθητα στο να προκληθεί κάταγμα λόγω μεγάλης και συχνότερης δραστηριότητας. Επίσης εάν κάποιος ασθενής έχει επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα στην ίδια άρθρωση, είναι περισσότερο ευαίσθητος στο να το ξαναπάθει, εφόσον οι τραυματισμοί των αρθρώσεων τις καθιστά πιο ευάλωτες.

Ανάλογα με την σοβαρότητα του διαστρέμματος που έχουμε υποστεί, παρουσιάζουμε και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Στην ηπιότερη μορφή του (πρώτου βαθμού διαστρεμμα) ο πόνος είναι ηπιότερος, υπάρχει κάποιας μορφής οίδημα ενώ η κίνηση στην πληγείσα περιοχή αν και πιο περιορισμένη, μπορεί να συνεχιστεί. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του διαστρέμματος είναι η διόγκωση της άρθρωσης και το μελάνιασμά της, που προκαλείται από την διαρροή αίματος στους ιστούς μετά από τον τραυματισμό. Σε βαρύτερες περιπτώσεις προκαλείται αιμάρθρωμα, δηλαδή έκχυση αίματος και στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Η λειτουργικότητα των μυών σε ένα διαστρεμμα περιορίζεται δραστικά, ενώ υφίστανται και συσπάσεις που μπορούν και δρουν αναλγητικά στον πόνο. Στην περίπτωση που οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί κάκωση και ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού, μπορεί να προκληθεί πλήρης αρθρική αστάθεια ή και εξάρθρωση εάν η άρθρωση έχει μετατοπιστεί.

Διαστρεμμα: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ


Πολλοί πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι είτε η εφαρμογή γύψου, είτε η χρήση νάρθηκα, κάτι που αντενδείκνυται αφού ειδικά τις πρώτες μέρες και απαραίτητα σε περιπτώσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού διαστρέμματος, η άσκηση π.χ. του ποδιού είναι απαραίτητη!
Προκειμένου να μειώσουμε όσο τον δυνατόν τους πόνους αλλά και να περιορίσουμε την εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή που έχουμε υποστεί κάκωση, τοποθετείται πάγος στην περιοχή που έχουμε χτυπήσει. Οφείλουμε άμεσα να προβούμε σε ακτινογραφία του σημείου που έχουμε χτυπήσει. Ειδικότερα τις πρώτες 48 ώρες από το συμβάν, η συνεχής ανάπαυση, η συνεχόμενη χρήση πάγου ακόμα και υπό την μέθοδο της περίδεσής του, η συμπίεση αλλά και η ανύψωση της πληγείσας περιοχής στο ύψος της καρδιάς για καλύτερη αιμάτωση είναι ότι καλύτερο.


ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Είναι πεποίθησή μας ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί με αλληλεπιδράσεις και χάρη στην επιστήμη της Χειροπρακτικής και Οστεοπαθολογίας διορθώνονται και λειτουργικά προβλήματα και άλλων συστημάτων του οργανισμού. Η άμεση επίσκεψη στον χειροπράκτωρα θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση του διαστρέμματος που έχουμε υποστεί. Για παράδειγμα, οι σύνδεσμοιτηςκρίσιμης περιοχήςθα ψηλαφηθούν προσεκτικά, ενώ ιδιαίτερη προσοχήθα δοθεί σε γειτονικά στοιχεία. Για παράδειγμα, σε διαστρεμμα ποδοκνημικής, που αποτελούν και το ένα τέταρτο όλων των αθλητικών τραυματισμών, θα εξεταστούν σημεία όπως ο αχίλλειος τένοντας, οι περονιαίοι τένοντες, η βάση του πέμπτου μεταταρσίου κ.ο.κ.

Η πολύτιμη εμπειρία του στην ορθή κινητοποίηση των αρθρώσεων γενικώς αλλά και με μια σειρά από ανατάξεις που επιτυγχάνουν την επαναφορά των σπονδύλων στην φυσιολογική τους θέση και στην διαρθρική λειτουργία. Πρώτη προτεραιότητα του θεράποντος είναι η ανακούφιση από τους πόνους και εν συνεχεία η ολική εξαφάνισή τους. Εν συνεχεία οι θεραπείες που εφαρμόζονται με μια σειρά από στοχευμένες συνεδρίες, αποσκοπούν στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και στην αποκατάσταση της κίνησης του ασθενούς.

Ο χειροπράκτωρ γιατρός μπορεί να προβεί και σε μια σειρά από διαθερμίες όπως και γαλβανοφαραδικά ρέυματα. Οι διαθερμίες είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ρεύματα για την παραγωγή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε θερμική ενέργεια.Τα γαλβανοφαραδικά ρεύματα ή TENS επισπεύδουν την απορρόφηση αναγκαίων στοιχείων για την θρέψη των τραυματισμένων ιστών ως και απομάκρυνση των κατεστραμμένων τοιαυτών. Αυτά αποτελούν σημαντικά όπλα στην μάχη για την μείωση του μυϊκού σπασμού, του πόνου και της σκληρότητας των αρθρώσεων και ενδείκνυνται για τις κακώσεις συνδέσμων, τις μυϊκές διατάσεις και θλάσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαστρεμμάτων δεν είναι πολύ σοβαρής μορφής, αφού κατά μέσο όρο χρειάζονται από δέκα μέρες μέχρι έναν μήνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Υπάρχει ωστόσο μια ομάδα ασθενών που αργούν να αποκατασταθούν λόγω σοβαρών κακώσεων που έχουν υποστεί. Ο χειροπράκτωρ όμως είναι σε θέση να εφαρμόσει μια σειρά από θεραπευτικές τεχνικές, σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και ειδικές ασκήσεις για κάθε περίπτωση, που να στοχεύουν στην ενίσχυση της φυσικής ιαματικής δύναμης του οργανισμού.

Διαστρεμμα: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ;


Όπως σε όλες τις περιπτώσεις παθήσεων ατυχημάτων και …λοιπών ατυχών συμβάντων η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέριμνα. Είναι πιθανότερο οι αθλητές και όσοι ασκούνται να εκδηλώσουν κάποιας μορφής διαστρεμμα. Και αυτό γιατί τα διαστρέμματα ταλαιπωρούν πάνω από όλα τους αθλητές και όσους γενικότερα ασκούνται. Θα πρέπει να γίνονται σωστές, στοχευμένες και εξειδικευμένες διατάσεις πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα διότι αυτές προετοιμάζουν τους μύς και βοηθούν στα μυοτενόντια στοιχεία του σώματος να ενισχύσουν την ιδιοδεκτικότητά τους. Με άλλα λόγια, ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να συντονίζει τη κίνηση και να «αντιλαμβάνεται» τη θέση του στον χώρο και τον χρόνο.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι σε περιπτώσεις που κάποιος έχει υποστεί διαστρεμμα στο παρελθόν, η περίδεση με ελαστικό επίδεσμο και τα ειδικά ελαστικά επιθέματα αστραγάλου, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή νέων διαστρεμμάτων. Βέβαια, η μόνιμη χρήση τους σε βάθος χρόνου μειώνουν την ικανότητα των τενόντων να συγκρατούν την άρθρωση ή την δύναμή τους, γι ΄αυτό και θα πρέπει να γίνετε με την καθοδήγηση του θεράποντος.

Tags: διαστρεμμα