Αυχενικο συνδρομο

Αυχενικο συνδρομο

Σηκώστε κεφάλι στους πόνους!


Το αυχενικο συνδρομο είναι μια από τις μεγαλύτερες παθήσεις της σύγχρονης εποχής, που χτυπά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ολόκληρη κατηγορία πολυσυμπτωματικών παθήσεων που αφορούν και επηρεάζουν το αυχενικο τμήμα της σπονδυλικής μας στήλης.
Οι σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν ότι επτά στα δέκα άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν το αυχενικο συνδρομο. Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από κάποιας μορφής αυχενικο, οι μισοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Οι γυναίκες πάσχουν περισσότερο. (Δύο έως τέσσερις φορές σε σχέση με τους άντρες). Ηλικιακά κάνει την εμφάνισή του περίπου από το 25ο έτος της ηλικίας και μετά.
Το αυχενικο συνδρομο ταλαιπωρεί κυρίως εκείνους που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, και ειδικότερα όσους δεν εργάζονται ορθά στη δουλειά τους (κακή τοποθέτηση σώματος) αλλά και όσους βρίσκονται σε σταθερή θέση για πολλές ώρες, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και όσοι δεν γυμνάζονται.
Εμπεριστατωμένες έρευνες σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν αποδείξει ότι όσοι ασθενείς λαμβάνουν χειροπρακτική η οστεοπαθολογική περίθαλψη, επιστρέφουν στην εργασία τους στο μισό χρόνο σε σχέση με αυτούς που καταφεύγουν σε συμβατικές μεθόδους θεραπείας.Οι πιο πολλοί δεν χρειάζονται χορήγηση φαρμάκων, δεν απαιτείται χρόνος παραμονής σε νοσοκομείο εφόσον αποφεύγουν κάποια χειρουργική επέμβαση, έξοδα νοσηλείας.Η χρονική περίοδος αποθεραπείας μειώνεται, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

Αυχενικο συνδρομο: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ


Όπως είπαμε, το αυχενικο συνδρομο είναι μια ολόκληρη κατηγορία πολυσυμπτωματικών παθήσεων και εμφανίζεται διαφορετικά στον κάθε ασθενή. Συγκεκριμένα, ο ασθενής μπορεί να νιώσει κεφαλαλγίες, αυχεναλγίες , πόνο στον ώμο στον βραχίονα και στο χέρι, περιορισμό στην κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, προβλήματα στο περπάτημα με ζάλη, ιλίγγους ή και αστάθεια στην ισορροπία, μούδιασμα στα χέρια και μυϊκή αδυναμία στα άκρα.
Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο που συνοδεύει το αυχενικο συνδρομο αφορά την καταγραφή περίπου 80 με 100 αιτιών που μπορεί να το προκαλέσουν. Πιο συγκεκριμένα πάντως, στις ήπιες μορφές του συνδρόμου είναι οι πόνοι που μπορούν να αποδοθούν σε κόπωση των μυών του αυχένα λόγω εργασιακής ρουτίνας ή κακής στάσης του σώματος. Επίσης, η υπερενταση( το στρες) που προκαλεί μυϊκό σφίξιμο και «πιάσιμο» του αυχένα όπως και μια απότομη κίνησή του. Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν την λεγόμενη «ψύξη» και να επιβαρύνουν τον αυχενα.
Από εκεί και πέρα, αυχενικο συνδρομο μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιοι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί που προκαλούν μικρής έκτασης ρήξεις στους συνδέσμους από κακή στάση του σώματος ή από λάθη στην εκτέλεση των ασκήσεων γυμναστικής. Ανεβαίνοντας… κατηγορίες επικινδυνότητας, προβλήματα στον αυχένα μπορούν να προκαλέσουν κακώσεις που έχουν προκληθεί από ατυχήματα πάσης φύσεως όπως από αθλητισμό, τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις (σπονδυλολισθήσεις, σπονδυλολίσεις και δισκοκήλες).
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να εκφυλίζονται οδηγώντας την σε σπονδυλαρθρίτιδα. Σε αυτήν, οι σπονδυλικές αρτηρίες που διέρχονται μέσα από τους πρώτους 6 αυχενικούς σπονδύλους πιέζονται από τα οστεόφυτα ή εμφανίζουν σπασμό μετά από κινήσεις του κεφαλιού με αποτέλεσμα να μειώνεται η αιμάτωση του εγκεφάλου με όποιες νευρολογικές συνέπειες.
Τέλος, στις βασικότερες αιτίες σοβαρότερων περιπτώσεων αυχενικού συνδρόμου, ανήκουν οι αρθριτιδες των αυχενικών σπονδύλων και οι δισκοπάθειες των αυχενικών μεσοσπονδύλιων δίσκων.


Αυχενικο συνδρομο: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Εάν οι πόνοι του αυχένα είναι συνεχείς, συστηματικοί και χρονίζουν είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό. Προκειμένου να εντοπιστεί επακριβώς το πρόβλημα αλλά και να υπολογιστεί η έκταση στην οποία βρίσκεται, θα χρειαστούν ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης μια σειρά από εξετάσεις που περιλαμβάνουν απλές ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, σπινθηρογράφημα οστών και αιματολογικές εξετάσεις.
Ο χειροπράκτωρ ή οστεοπαθολόγος που αναλαμβάνει την θεραπεία του ασθενούς, λαμβάνει το πλήρες ιστορικό της πάθησης του ασθενούς, κάνει ψηλάφηση, ορθοπεδική, νευρολογική και χειροπρακτική εκτίμηση και ανάλυση των εξετάσεων που έχουν προηγηθεί.
Η Χειροπρακτική και Οστεοπαθολογία δεν χρησιμοποιεί φάρμακα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, από το είδος, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του προβλήματός του, από την ηλικία και την ψυχολογική του κατάσταση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αναλυθούν από τον χειροπράκτωρα ο οποίος ακολούθως προβαίνει σε έναν αριθμό συνεδριών που στοχεύουν με κατάλληλους και εξειδικευμένους χειρισμούς να κινητοποιησούν τις αρθρώσεις του αυχένος και να επαναφέρουν το φυσιολογικό εύρος της κίνησής τους. Η θεραπεία γίνεται μέσα από ένα φάσμα εξειδικευμένων θεραπευτικών τεχνικών που γίνονται κυρίως με τα χέρια και περιλαμβάνει ανατάξεις (HVRT, HVLT), κινητοποιήσεις των αρθρώσεων του αυχένα, μυϊκή επεξεργασία της αυχενικής μοίρας, εξισορρόπηση συνδεσμικών τάσεων (BLT), τεχνικές μυϊκής δραστηριότητας (MET), έλξεις,διαθερμίες,υπερήχους όπως και μια σειρά από ξηρά ανθρακούχα και οξυγονούχα λουτρά.
Μετά το πέρας των συνεδριών, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εκγύμναση της ευαίσθητης περιοχής , που πρέπει να είναι εξειδικευμένη για τον ασθενή. Ειδικότερα για τον αυχένα υπάρχει μια σειρά από ευεργετικές διατάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκτάσεις και κάμψεις του αυχένα, στροφές και πλευρικές κάμψεις. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση του εύρους κίνησης και την αύξηση της ελαστικότητας του αυχένα, απαιτούν ελάχιστο χρόνο και μπορούμε να τις κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΣΑΣ


Η αλλαγή της ποιότητας ζωής μας είναι ένας απόλυτα κρίσιμος παράγοντας για να αντιμετωπιστεί το αυχενικο συνδρομο, τόσο για τους ασθενείς, όσο και προληπτικά για εκείνους που θα μπορούσαν να το εκδηλώσουν στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα:
• Να κάνουμε συχνά διαλείμματα ανά μία ώρα εάν εργαζόμαστε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επίσης, τοποθετούμε την καρέκλα στο γραφείο και το κάτω περιθώριο της οθόνης του υπολογιστή να βρίστεται στο επίπεδο των ματιών (κυρίως να μην βρίσκεται σε έκταση, δηλαδή το κεφάλι να μην έχει κλίση προς τα πίσω ή προς τα εμπρός) και γενικά η σπονδυλική στήλη να είναι σε λορδοτική θέση.
• Να περπατάμε και στεκόμαστε με το κορμί ίσιο, χωρίς να καμπουριάζουμε. Δεν κάνουμε απότομες κινήσεις και δεν σηκώνουμε βάρη ιδιαίτερα πάνω από το ύψος του ώμου.
• Όταν στεκόμαστε ίσιοι για αρκετή ώρα, πρέπει οπωσδήποτε το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο να βρίσκονται στην ίδια ακριβώς ευθεία.
• Να προσπαθούμε όσο μπορούμε, να διατηρούμε χαλαρούς τους μύς του αυχένα όπως επίσης της πλάτης και του στόματος.
• Να αναπνέουμε βαθιά και αργά. Η μικρή και γρήγορη αναπνοή επιβαρύνει τους αναπνευστικούς μύς του αυχένα.
• Στο κρεβάτι να χρησιμοποιούμε μέτριας σκληρότητας ανατομικό μαξιλάρι, σκληρό και ίσιο στρώμα ενώ κοιμόμαστε όπως μας επιτρέπει το ίδιο μας το σώμα. Ο σωστός ύπνος την νύχτα μπορεί μειώσει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση καθόμαστε απέναντί της όσο πιο ίσια γίνεται, ώστε να μην χρειάζεται να χαμηλώνουμε τον αυχένα και την πλάτη όπως στον υπολογιστή. Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να τοποθετήσουμε μικρό σκληρό μαξιλάρι ή ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι πορτοκαλάδας στο μεσον της ράχης μας εγκαρσίως.
• Προστατεύουμε το σώμα μας από τις αλλαγές θερμοκρασίας και διατηρούμε τον αυχένα ζεστό ώστε να αποφύγουμε περιστατικά «ψύξης».
• Στις αθλητικές δραστηριότητες επιβάλλεται η γυμναστική που ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα του οργανισμού, προσφέρει ευεξία και απομακρύνει ψυχικές εντάσεις.
• Στα άτομα με ενδείξεις ή διαπιστωμένο αυχενικο συνδρομο υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές εξάσκησης. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκγύμναση ειδικά των θωρακικών μυών. Προτιμάμε επίσης το περπάτημα ενώ αποφεύγουμε τις αθλητικές δραστηριότητες έντονης έντασης όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις.


Οι πόνοι σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο αυχενικο συνδρομο, μπορεί να είναι αφόρητοι κάποιες φορές, παραλύοντας και τις πιο απλές καθημερινές μας δραστηριότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι με χρόνιο αυχενικο συνδρομο μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην κατάθλιψη. Με ενημέρωση, σωστή διάγνωση και επιτυχημένη θεραπεία, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν πλέον την δυνατότητα να… σηκώσουν κεφάλι στον πόνο!

Tags: αυχενικο, συνδρομο